Herdenking Klaproosdag / Remembrance Day

De jaarlijkse herdenking door het Sittards Oorlogsgraven Comité vindt traditioneel plaats op de tweede zondag van november, ook bekend als Klaprooszondag. Dit sluit aan bij de nationale herdenkingsdag van gevallen soldaten binnen het gehele Brits Gemenebest, de zogenaamde Remembrance Day of poppy-sunday. Onze herdenking wijkt dus af van onze eigen nationale dodenherdenking en bevrijdingsviering op 4 en 5 mei.

Plechtige kerkdienst en kranslegging

Remembrance Day is in het Brits Gemenebest de dag waarop een hele week van plechtigheden en herdenkingen eindigt. De herdenking in Sittard bestaat uit een oecumenische dienst om 10.00 uur in de Grote Kerk (de Petruskerk), voorgegaan door de zeer eerwaarde Heer Deken van Sittard, de plaatselijke dominee en een geestelijke uit de Anglicaanse kerk. De dienst wordt opgeluisterd door de Sittardse Philharmonie, het Petruskoor en gastmuzikanten. Zo hebben al jaren een tweetal Coriovallum Pipers een indrukwekkende rol in het geheel. De trompettist die bij elke officiële gelegenheid ‘The last post’ en ‘Reveille’ ten gehore brengt, vormt een aangrijpend muzikaal hoogtepunt. Steevast bezoeken vele nabij gelegerde Britse militairen deze dienst.

De klaproos/poppy als symbool

De rode klaproos (poppy) groeit op vers omgewoelde aarde. In de Eerste Wereldoorlog was het een van de weinige planten die kon groeien op de kale slagvelden van Vlaanderen en Noord-Frankrijk: velden van bloedrode klaprozen, bloeiend rond de lichamen van gevallen soldaten. De klaproos werd daarom het symbool voor de onmetelijke offers die de Britse militairen hebben gebracht, ook in de latere oorlogen.

Na afloop van de dienst vindt op de militaire begraafplaats in Ophoven een ceremoniële kranslegging plaats, waar militaire hoogwaardigheidsbekleders, de burgemeester, oorlogsveteranen, het comité zelf en allerlei andere groeperingen, onder wie ook schoolkinderen, op gepaste wijze hun eerbied tonen en dank betuigen aan deze buitenlandse militairen die hun leven lieten voor onze vrijheid.

De zaterdag voorafgaande aan Remembrance Day worden de gevallen soldaten die begraven zijn op de Algemene Begraafplaats aan de Vrangendael in Sittard om 11.00 uur herdacht.