De gevallenen herdenken en de geschiedenis levend houden

In navolging van veel Nederlandse plaatsen werd in 1946 in Sittard een herdenkingscomité opgericht ter nagedachtenis van de gevallen geallieerde soldaten. Dit gebeurde met toestemming van en onder erkenning door het Nederlandse Oorlogsgraven Comité en de minister van Oorlog. Sinds 1986 is het Sittards Oorlogsgraven Comité een stichting met eigen middelen en bevoegd tot het ontvangen van erfenissen, legaten en schenkingen.

Familiebezoeken mogelijk maken

Gedurende vele jaren maakte het comité het mogelijk dat familieleden van de gesneuvelde soldaten de graven konden bezoeken. Zo hebben vele families sinds 1946 ervaren hoe dankbaar de Sittardse bevolking is voor de gebrachte offers en hoeveel die hebben bijgedragen aan een betere maatschappij in vrede en veiligheid. Hoewel nog steeds familieleden contact opnemen met het comité, zal deze rol van het comité door het natuurlijk verloop afnemen.

Onze rol voor nu en in de toekomst

Hoe langer de oorlog geleden is, hoe meer generaties die oorlog niet hebben meegemaakt. Ook de nieuwe generaties dienen zich echter bewust te worden én te blijven van de gebrachte offers. Deze offers hebben immers blijvende toegevoegde waarde voor de huidige vrede en veiligheid. Zij leidden tot een hoge mate van voorspoed en welzijn. Onze stichting wil dit daarom onder de aandacht brengen en houden van de jongere generaties. Door te herdenken, maar ook door actieve educatie. Hiermee willen we het besef van de kernwaarden van onze democratische maatschappij onder de aandacht houden.

Stichting Oorlogsgraven Comité Sittard is ook betrokken bij de jaarlijkse nationale herinneringsevenementen op 4 mei.

Hebt u belangstelling in artikelen die verband houden met Remembrance Day? Laat het ons weten. Wij voorzien u graag van informatie.

Contact

U kunt contact met ons opnemen via: info@stichting-ocs.nl