Dinsdag 28 oktober stroomde de collegezaal van het Trevianum in Sittard vol. Zo’n 200 leerlingen woonden in twee sessies een presentatie bij van 2 Britse Navo-officieren.
Zij waren op initiatief van het Oorlogsgravencomité Sittard uitgenodigd om iets over de klaproosherdenking op zondag 9 november te vertellen.\
Maar ook en vooral over hun hedendaagse werk bij de Navo, vanuit het hoofdkwartier in Brunssum.

Daarmee maakten zij met enige humor en enthousiasme duidelijk hoe tegenwoordig onze vrede, vrijheid en veiligheid wordt gewaarborgd.
Een heel persoonlijke kijk in het dagelijkse leven van militairen, die tientallen jaren aan een stuk rondom de wereld gaan om op verschillende plaatsen de orde te herstellen en de opbouw van een nieuwe samenleving mogelijk te maken.
Scholieren, die een goede vraag stelden, kregen een ballpoint, pet of zaklampje. Aan het einde van de presentaties waren de sprekers dan ook ver door hun voorraad heen.
En alles in het Engels !
Het viel te merken dat er op het Trevianum zeer serieus wordt gewerkt aan luister- en spreekvaardigheid op kwalitatief hoog niveau.

Een deel van de scholieren zal ook deelnemen aan de activiteiten op klaprooszondag. Zij zullen zelfs een krans leggen namens de jeugd van Sittard-Geleen.