Onlangs bezocht het bestuur van de stichting bij gelegenheid van Nationale Archiefdag het Euregionaal Historisch Centrum aan de Kapittelstraat 6 te Sittard. We vielen van de ene verbazing in de andere. De omvang van het indrukwekkende archief, de professionaliteit van de medewerkers, maar vooral ook de historische juweeltjes, die er te bezichtigen waren, maakten grote indruk.

Sittard kent ook een zeer actieve vereniging Sittards Verleden, die onlangs de prestigieuze Pastoor Sangersprijs kreeg toegewezen. Zij heeft een grote schare leden die zij  een mooi tijdschrift en  informatieve lezingen bieden. Met behulp van hun geweldige stadswandelingen (in boekvorm) kunt u één van de charmantste binnensteden van ons land ontdekken. Een absolute aanrader !

Echter: Wanneer de soldaten van overzee deze binnenstad in september 1944 niet zo snel hadden bevrijd en daarna met hand en tand verdedigd, was er wellicht veel minder van de historische binnenstad bewaard gebleven. Ook daarom moeten wij de gesneuvelde militairen herdenken. Zij hebben ons cultuur-historisch erfgoed behoed voor de vernietiging door de toenmalige vijand.

Sittard uit Rosatoren

De foto is genomen vanuit de onlangs gebouwde Rosatoren.