De jaarlijkse herdenking op klaprooszondag (10 november) is vlekkeloos verlopen, onder massale belangstelling.

Een bomvolle kerk, een overvol kerkhof en een drukke nazit waren tekenen van de nimmer aflatende warme belangstelling van de Sittardse bevolking voor en de grote betrokkenheid bij de herdenking Britse stijl.

a poppy is to remember

Alles verliep op een waardige en respectvolle manier zonder dat er ook maar iets mis ging. De muzikale deelnemers waren op hun best, de religieuze voorgangers hadden zeer inspirerende toespraken en uiteindelijk werkten de weergoden ook goed mee. Zonder hinder van wind of regen werden er dit keer maar liefst 15 kransen gelegd. Eerstmaals was er  ook een krans bij namens de Jeugd van Sittard. Een HBO-student (Bart) en een middelbare scholiere van het Trevianum (Emma) legden de laatste krans.

Het organiserende comité benadrukt sterk de overdracht op jongeren van de lessen en waarden, die ontleend worden aan gewelddadige conflicten uit het verleden, zoals WO II.

Sterk vertegenwoordigd waren verder ook de Britse militaire gemeenschap van de Joint Forces Command uit Brunssum én de pers. Zowel L1 als TV-start besteedden in hun nieuwsberichten meteen aandacht aan een van de stijlvolste herdenkingen van Nederland.

In de nazit kreeg Commissaris van de Koning de heer Bovens uit handen van de voorzitter van het comité het boek “We Will Remember” uitgereikt.

De Commissaris, die voor de eerste keer de herdenking in Sittard bijwoonde, verklaarde bijzonder onder de indruk te zijn van het gehele gebeuren zowel in de kerk als op het kerkhof. Hij noemde zichzelf een trotse commissaris met een dergelijk herdenkingsevenement in zijn provincie. Hij benadrukte in zijn toespraak ook nog eens de noodzaak van inspanningen tot het bewaren van vrijheid, vrede en veiligheid, zeker ten opzichte van onze jongere generaties.

Op deze website zullen in de komende dagen foto-collecties van de gebeurtenissen worden weergegeven.

Een handvol van de vele berichtgeving in de media treft u hier reeds aan:

http://www.limburger.nl/article/20131110/REGIONIEUWS04/131119499/1055#Sittard_brengt_eerbetoon_aan_gesneuvelde_Britse_militairen_?utm_source=t&utm_medium=t

http://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20131110/Indrukwekkende-herdenking-Britse-militairen

http://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20131109/Zondag-Klaproosdag

http://www.l1.nl/nieuws/232673-britse-soldaten-herdacht-op-klaproosdag?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+l1%2Fnieuws+%28L1+Nieuws%29

Noteert u alvast in uw agenda: Klaprooszondag 2014 in Sittard, 9 november.