De organisatie van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn in Sittard in handen van het Oranjecomité. Het Oorlogsgravencomité woont deze activiteiten wel ieder jaar bij en verleent daaraan waar nodig en mogelijk ook enige bijstand.
Zo regelt dat Comité dit jaar iets bijzonders.
Op 4 mei vliegt met medewerking van de Koninklijke Luchtmacht een origineel Engels jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, een ‘Spitfire’, over Limburg, en het Oorlogsgravencomité heeft geregeld dat deze ook over Sittard zal gaan tijdens de herdenking die avond op de algemene begraafplaats.
De bedoeling is dat piloot Chris Lorraine dit enige exemplaar dat nog in Nederland is (gestationeerd in Gilze-Rijen) om drie minuten vóór acht uur (19.57 u.) vanuit het Noord-Westen richting het Zuid-Oosten (naar Brunssum) over zal laten vliegen.
Deze Spitfire (PH-OUQ) met als nummer 3W-17 (zie foto) is in 1943 gebouwd en werd ingezet tijdens D-Day.
Overigens zal op 4 mei ’s-middags een originele Lancaster-bommenwerper over Limburg cirkelen, maar het is onzeker of deze daarbij over Sittard zal gaan.
Bij de herdenking op 4 mei zal overigens een Britse militair van de Navo-basis te Brunssum in uniform aanwezig zijn om de Britse vlag te hijsen, ook dit door tussenkomst van het Oorlogsgravencomité.

spitfire